Het is bijna begin augustus dus er zijn weer volop heerlijke kersen te koop. Dus gaan we samen op zoek naar de lekkerste kersen. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? Waar zijn ze goed voor en wat kan je er mee doen?

Fruitteler Johan heeft een fruitbedrijf in de Noordoostpolder. Hij gaat voor jou op zoek naar antwoorden.

Lees je mee?

Vitamine A en C in kersen

Kersen bevatten veel vitamines. De vitamines A ( ruim 40% ADH) en vitamines C (17% van ADH) zijn beide in kersen vertegenwoordigd. Vitamines A draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem en vitamine C is een antioxidant en verhoogt de natuurlijke weerstand.

De Hollandse kersen bevatten anthocyanen, deze stof vermindert pijn en ontsteking. Naast anthocyanen bevatten Hollandse kersen het natuurlijke mineraal kalium. Bij het eten van kersen regelt kalium onder meer de vloeistoffen in het menselijk lichaam en tevens heeft het een positieve invloed op de bloeddruk.

De kersen van Streekvers zijn in de zonnige maanden beschikbaar in Nederland. De Hollandse kersen bevatten veel mineralen, vezels en vitamines en zijn bovenal heerlijk van smaak.

Kersen bevordert het slaapritme

Naast vitamines is een bijkomende voordeel dat kersen melatonine bevatten. Om het slaapritme te reguleren maakt het lichaam melatonine aan. Kersen bevatten ook melatonine dat het slaapritme bevorderd. Dus kersen eten heeft een positieve invloed op het lichaam en de rust van het lichaam. Deze natuurlijke bron van melatonine zorgt voor een goede nachtrust dat tevens de slapeloosheid verminderd.

Waar zijn kersen goed voor?

Kersen eten heeft een positieve invloed op meerdere onderdelen in uw lichaam en geest. Kersen zijn? fruit dat weinig calorieën bevat. Wanneer u een portie kersen eet van circa 200 gram bevat dit iets meer dan 100 kcal. Kortom een heerlijke en verantwoorde snack op een zonnige dag.

Kersen werken ontstekingsremmend

Kersen werken ontstekingsremmend in het lichaam. In het onderzoek (bron) worden kersen in verband gebracht met het verlichten van chronische ontstekingsziektes, zoals artritis en reumatische aandoeningen zoals jicht. Hollandse kersensap wordt geproduceerd uit de smaakvolle kersen uit de regio. Het kersensap wordt veel gedronken voor het verlichten van chronische ontstekingsziektes.

 

Minder kans op hart en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat het eten van kersen bijdraagt aan het verminderen van het risico op kanker, hartkwalen en chronische ziektes (bron) (bron 2)

Minder spierpijn na het sporten

De laatste jaren wordt het eten van Hollandse kersen, maar vooral ook het drinken van kersensap, door (top) sporters gestimuleerd. Door het eten van kersen wordt spierpijn verminderd en op de lange termijn zorgt het ook dat spierschade wordt voorkomen.

Zijn kersen laxerend?

Hollandse Kersen bevatten naast vitamines veel vezels. Die bevorderen een goede darmwerking. Als je te veel kersen eet kan het dus zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Neem dagelijkse een gezonde portie en ervaar hoe het voor u mag zijn.

Zitten er vitaminen in kersen?

De Hollandse kersen bevatten zowel vitamine A en tevens vitamine C. Vitamines A draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem en vitamine C is een antioxidant en verhoogt de natuurlijke weerstand. In 200 g kersen zit maar liefst 43 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine A. Daarnaast bevat het uiteraard ook vitamine c, het bevat 17% van de AHD.

De voedingswaarde per 100 gram van Kersen uit Luttelgeest:

 • Energie 108 kcal
 • Vet 0 g
 • Verzadigd vet 0 g
 • Eiwit 1,8 g
 • Koolhydraten 23 g
 • Vezels 1,8 g
 • Zout 0,01 g

Hoe groeien kersen?

Alle kersen groeien aan kersenbomen. Er zijn verschillende soorten kersenbomen in Nederland. Er zijn ‘hoogstam’ kersenbomen en ‘laagstam’ kersenbomen. In Nederland wordt vooral de ‘laagstam’ kersenboom gebruikt, deze is circa 3 tot 4 meter hoog. Doordat de kersenboom niet al te hoog is kan de zon goed de kersen bereiken, hierdoor word de smaak nog beter. Naast de betere smaak heeft het ook een groot voordeel dat de boom makkelijker te plukken is. De kersen komen er niet direct aan. Eerst begint de kersenboom in april te bloeien, dit zorgt voor een prachtig jaarlijkse tafereel met kersenbloesem. Als de kersenbloesem goed wordt bevrucht door de velen bijen en hommels in de kersenboomgaard ontstaan de eerste kersen. Deze nog groene kersen groeien uiteindelijk uit tot de grote smaakvolle kersen.

Hier komen de kersen net uit:

Dit zijn begin rijpe Hollandse kersen:

En ze worden steeds rijper:

Mag ik kersen eten tijdens de zwangerschap?

Ja, volgens het Voedingscentrum is het veilig om kersen te eten als je zwanger bent. Let er wel op dat je de pit verwijdert voordat je ze gaat eten.
Het is een gemakkelijk snack als tussendoortje vol vitaminen.

Zijn kersen in blik gezond?

Kersen in blik worden veelal gebruikt voor het versieren van taarten of voor het maken van gerechten. De kersen in blik zijn het gehele jaar te koop bij uw groente specialist of in de supermarkt. De verse kersen zijn erg gezond en bevatten veel vitamines, mineralen en meer gezonde stoffen. De kersen in blik zijn helaas minder gezond, doordat er veel suiker en fruitconserven in het blik zit. Hierdoor is het goed houdbaar, maar helaas niet gezond t.o.v. verse Hollandse kersen.

Kan je kersen bevriezen?

Wanneer u nog lekkere kersen over heeft en u deze niet meer kunt of wilt nuttigen is bevriezen wellicht en optie. De Hollandse kersen kunt u invriezen in uw vriezer. De kersen kunt u in een diepvries zak afwegen en rechtstreeks invriezen. Deze kersen kunt u later gebruiken voor een lekkere saus, door de yoghurt te eten of er jam van te maken.

Hoe wordt kersensap gemaakt?

Elk jaar maken wij ook lekkere kersensap, kersenjam, kersensaus en meerdere kersenproducten. Hoe wordt de sap uit de kersen gemaakt, de kersensap?
De verse kersen worden allen ontdaan van de pit. Door een kersen-ontpitter aan te schaffen bij uw speciaalzaak scheelt dit erg veel werk. Nu kunnen de kersen geperst worden of in een sapcentrifeuse gedaan worden om zo het sap uit de vruchten te halen. De vuistregels is 3 : 1, dus drie kilo kersen zorgt voor 1 liter pure kersensap. Het kersensap is puur te drinken of kan verdund worden met koud water.

Hoe maken ze pitloze kersen?

Om de kersen gemakkelijk te ontdoen van de pit kunt u het beste een kersenontpitter aanschaffen. Bekijk hier welke kersenontpitter het best bij jou past. De kersen kunt u gemakkelijk in de ontpitter plaatsen en door een knipbeweging is de kersen er binnen enkele seconden uit. Mocht u geen ontpitter hebben dan kunt u ook met een aardappelschilmesje een snede maken in de kersen en zo de pit er uit ‘wippen’.

Wat is het kersen seizoen?

Het seizoen van Hollandse kersen uit de Luttelgeest (Noordoostpolder, dat ligt in Flevoland) duurt een ruime tijd. Elk seizoen begint in de maand juni. Wanneer in juni hangt erg af van het voorjaar. Wanneer de lente erg koud is dan groeien de kersen minder snel en zullen de kersen later op smaak/rijp zijn. De natuur is niet te beïnvloeden door de mens dus dit is ieder jaar afwachten tot de tijd daar is. Naast de natuurlijk zijn er ook diverse rassen. De kersenrassen zijn niet allemaal in dezelfde tijd rijp en zijn daardoor nog niet op smaak.
Doordat de boomgaard zowel vroege als erg late rassen bevat duurt het seizoen van circa half juni tot eind augustus.

Welke soorten kersen zijn er?

Over het algemeen zijn er twee soorten kersen. Er zijn zowel zoete kersen en zure kersen. De zure kersen worden vaak voor sauzen gebruikt en de zoete kersen worden gegeten. Er zijn diverse soorten kersen in Europa, hier een kleine opsomming van de bekendste soorten kersen:

 • Amarena uit Italië
 • Acerola
 • Merchant kers
 • Leiboom kers
 • Napoleon kersen
 • Bigaro kers
 • Monki monki kers
 • Bigarreaux kersen
 • Prunus kers
 • Kordia
 • Regina
 • Karina
 • Vanda
 • Burlat
 • Meikers

Welke soorten kersen heeft Streekvers?

Afhankelijk van de periode kunt u verschillende rassen Hollandse kersen kopen. De eerste rassen zijn vaak Merchant en Burlat kersen. Hierna volgen de Kordia, Regina, Vanda kersen. Iedere soort heeft zijn eigen smaak en eigenschappen. Wilt u weten welke kers u eet, vraag voor dat u kersen gaat kopen naar het soort.

Welke soort kers is zoet, en welke is zuur?

De zoete kersen kunt u bij onze webshop kopen. DIt zijn Kordia, Regina, Vanda, Merchant en Burlat kersen.
De zure varianten worden vaak verpakt in blik of ingevroren en zijn minder lekker van smaak, deze zure kersen hebben wij helaas niet voor u.

Wat is het verschil tussen zwarte kersen en witte kersen?

De kers is een kleine, bolvormige vrucht die meestal een pit bevat. Technisch is het een steenvrucht. De kriek is een variant, deze is een zure kers (zie de officiële flora: rozenfamilie (rosaceae)). Alle krieken zijn dus per definitie kersen, maar niet alle kersen zijn ook krieken. Ook is er een witte kers: de witbuik.
· de zoete kers (Prunus avium) en
· de zure kers (Prunus cerasus).

Wat kan je allemaal met kersen doen?

Het kersenseizoen in Nederland duurt van circa half juni tot eind augustus. Dit zijn de zonnige maanden in Nederland, waardoor de smaak optimaal wordt gevormd. De meeste mensen lusten de kersen om op te eten. Ook zijn de kersen op andere manieren te nuttigen of te gebruiken.

 • Kersen zijn bijvoorbeeld lekker in een toetje zoals de vla of yoghurt
 • Kersen zijn heerlijk als saus op ijs, taart of lekkernijen
 • Kersensap is te maken van kersen
 • Kersenjam kunt u maken van de kersen.

Hoe bewaar ik kersen en hoe lang zijn ze houdbaar?

Na aanschaf van de kersen wilt u zolang als mogelijk genieten van uw kersen. Áls het u lukt om te bewaren, kunnen de kersen tot circa 4-5 dagen goed houdbaar blijven in de koelkast. De koelkast temperatuur is circa 4 graden, zo blijven ze knapperig en goed van smaak.

Leg de kersen in een ondiepe schaal of vergiet. Zo voorkom je dat de kersen beschadigen of kneuzen onder het gewicht van de anderen.
Aanbevolen wordt voordat u de kersen gaat nuttigen deze eerst circa 1 uur uit de koelkast te halen, zo zijn ze het lekkerste! Buiten de koelkast bewaren wordt niet geadviseerd, ook niet in de kelder of schuur.

Leg kersen op een schaaltje:

Foto via Pixabay – Wolfblur

Kersenrecept

De kersenplaat koek, een heerlijk recept voor de smaakvolle kersen

 • 550 gram boter
 • 485 gram rietsuiker
 • 8 eieren (vrijuitloop of biologische)
 • 450 gram meel
 • ¾ zakje bakpoeder
 • Bakblik 37×36
 • Ontpitte kersen
 • 100 gram amandelschijfsel
 • 150 gram havervlokken
 • Beetje kaneel

400 gram boter smelten en samen met 335 gram suiker en 8 eieren door elkaar mixen. Voeg dan 400 gram meel en een ¾ zakje bakpoeder toevoegen en weer mixen.
De mix op een bakblik doen en kersen ontdoen van de pitten. De kersen op het bakblik over de mix verdelen. En 15 minuten bakken in de (hete lucht) oven op 160°C.
Ondertussen 150 gram boter smelten en 150 gram suiker erdoor heen mixen. Daarna 50 gram meel, het amandelschijfsel de havervlokken en het beetje kaneel er goed door heen mixen. Hierna over de bakblik verdelen en nog eens 20 minuten in de oven bakken.

Eetsmakelijk alvast !

Wanneer zitten de kersen in het ‘vers fruit op het werk’ pakket?

Vanaf half / eind juni 2022 komen de lekkere Hollandse kersen weer in het luxe fruit op het werk box. De luxe boxen met circa 10 soorten fruit bevatten de lekkerste soorten fruit. De luxe box met de Hollandse kersen maken uw medewerkers helemaal blij! Ook wanneer u een box heeft met andere soorten fruit is het mogelijk de kersen toe te voegen bij de boxen. De kersen zitten tot circa half augustus in de boxen, zodat u optimaal kunt werken in de zomermaanden. Interesse in kersen? Vraag ons!

Waar moet ik kersen kopen?

Wilt u graag kersen kopen rechtstreeks van de fruitteler en uit Nederland? Ze zijn weer volop verkrijgbaar. U kunt de kersen online bestellen en kopen. Het online bestellen van de Streekkers gaat gemakkelijk en ook kiest u de juiste tijd of datum uit om de kersen thuis te mogen ontvangen. Of bestel uw luxe geschenkpakket op kersenonline.nl met een persoonlijk handgeschreven kaart bijgevoegd.

Vanaf half juni zitten de kersen ook in de luxe ‘fruit op het werk’ pakketten die bij u op de zaak wordt geleverd. Wilt u de kersen fysiek ophalen, dat kan dan rechtstreeks bij de teler uit Luttelgeest – Fruitbedrijf Hoekstra.

 

Ps. Wat vind jij de lekkerste kersen? En heb je tips wat je er mee kan doen? Laat het weten in de reacties hier onder.