Wanneer zijn de kersen rijp?

Wanneer zijn de kersen rijp? Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld en die willen wij ook graag (proberen) te beantwoorden met de inzichten die wij momenteel hebben. Maar helaas is er geen vaste datum wanneer de kersen rijp zijn. Dit heeft te maken met een aantal factoren, zoals de temperatuur, ras, etc. De verwachting is dit jaar in de week van 17 juni. (maar helaas we beloven niets)

Warm voorjaar

Uiteraard is er bij een warm voorjaar (april, mei) een vroeg kersenseizoen. Dit heeft te maken te maken met de temperatuur. Als de temperatuur hoog ligt dan krijgen de kersenbomen een snelle ontwikkeling. Vorig kersenseizoen (2018) was een vroeg jaar, wat betekende dat de kersen vroeg rijp waren. Vorig jaar zijn wij rond de 18 juni begonnen met de eerste pluk.

Koud voorjaar

Bij een koud en guur voorjaar is de rasontwikkeling veel trager. Dit heeft ook weer te maken met de temperatuur. Bij een koud voorjaar start het kersenseizoen soms wel 14 dagen later. Bij een koud voorjaar zijn de kersen later rijp. De eerste kersen zijn dan ongeveer rijp rond eind juni / begin juli. We hebben ook een keer meegemaakt dat de kersen rond half juli pas rijp waren.

Welke kersenras is het?

Doordat wij velen rassen hebben kunnen we een lang seizoen kersenplukken en leveren. We beginnen in juni en kunnen dan tot circa september kwalitatief goede kersen leveren aan iedereen!