Peulvruchten 

& noten, pinda’s en meer

Peulvruchten kopen

Van winterse snert en tapasgerechten tot witte bonen in tomatensaus, deze gerechten maakt u natuurlijk met peulvruchten. Gezond, lekker en niet duur. Een onmisbaar ingrediënt voor iedere voorraadkast. Peulvruchten kopen doet u bij Streekvers. Keuze volop. Van vele kleuren linzen tot kidneybonen en kikkererwten tot zwarte bonen. Of kies een keer voor mungboontjes (urdi) of de overheerlijke grote witte reuzebonen. Bij Streekvers vindt u een grote variatie peulvruchten. Wij leveren aan groothandels, restaurants, scholen en particulieren.

Wat zijn peulvruchten

Peulvruchten zijn de zaden van de vlinderbloemige plant die in de peulen van de plant groeien. Soms worden alleen de zaden gegeten (zoals bij erwten, bonen en pinda’s), terwijl andere keren de hele peul met zaden wordt geconsumeerd (sperziebonen, snijbonen, peultjes). Verse peulvruchten worden geclassificeerd als groenten omdat ze vergelijkbare kenmerken hebben, zoals een hoog gehalte aan vitamine C.

Pinda’s zijn ook peulvruchten, maar hun voedingswaarden lijken opvallend veel op die van noten, vandaar dat ze door het voedingscentrum als noten worden ingedeeld. Er zijn ook gekiemde groenten als adukibonen, alfalfa, kikkererwten en taugé. Als ook sojaproducten, denk hierbij aan miso, sojabonen, sojadrank, sojameel, sojasaus, tempé en tofu. De soja ingrediënten worden vaak als vleesvervanger gebruikt. Peulvruchten zijn dan ook een verzamelnaam voor kiemgroenten, erwten, linzen en bonen.

Peulvruchten gezond

Dat peulvruchten gezond zijn en een eiwitbron zijn, dat weet waarschijnlijk iedereen. Zowel verse als gedroogde peulvruchten kent veel gezondheidsvoordelen. Naast eiwitten zijn ze zeer rijk aan langzame koolhydraten en een bron van vezels. Voegt u bijvoorbeeld bonen of erwten toe aan uw avondmaaltijd, dan verhoogt u de vezelinname enorm. Een portie van 135 gram peulvruchten levert namelijk net zoveel op als 3 porties muesli. En wat heeft u dan liever?

Nog meer gezonde voordelen zijn dat deze groente ook veel vitamines en mineralen bevatten. Ook zijn ze een goede vleesvervanger, waardoor peulvruchten gezond zijn voor vegetariërs en veganisten. Het is aan te raden om minimaal één keer per week peulvruchten te eten. En dat is geen straf, want de gerechten zijn heerlijk. Wat dacht u bijvoorbeeld van een koolhydraatarme witte bonen-broccolisoep. Lekker en u valt er ook nog eens van af.

Peulvruchten recepten

Met peulvruchten kunt u heel veel verschillende gerechten maken, die lekker en dus ook nog eens zeer gezond zijn voor ons lichaam. Na het koken kunt u de groenten ook heel goed in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Dit maakt het bovendien makkelijk om meer dan één keer per week een gezonde maaltijd te bereiden met peulvruchten.

Welke peulvruchten recepten zijn er zoal? Streekvers zorgt voor inspiratie:

  • Erwtensoep met gerookte kip of spekjes.
  • Linzen- of quinoaburgers met zwarte bonen
  • Witte bonensoep met volkoren brood
  • Bonenschotel
  • Lamscurry met kikkererwten
  • Verse pasta met zwarte bonen
  • Ovenschotel met aubergine en witte bonen
  • Mexicaanse tortilla’s met kidneybonen

Bestel nu (online) bij Streekvers verse peulvruchten. Wij leveren aan scholen, bedrijven, horecabedrijven, maar ook aan particulieren.

Wat zeggen anderen over Streekvers?

Wat zeggen anderen over Streekvers?

Wij doen er alles aan om onze klanten tevreden te stellen. Kennis maken met onze online groente & fruit winkel? Maak dan eens gebruik van de Proefbox!